FR  /

A A A

Zespół suchego oka i odżywianie

Suche oko i dieta

Czy dieta wpływa na zdrowie oczu?

Aktywny tryb życia, zdrowa dieta i dobre nawodnienie pozytywnie wpływają na zdrowie oczu.

Niektóre produkty, bogate w odpowiednie składniki odżywcze, takie jak na przykład witaminy i kwasy omega-3, polepszają działanie fotoreceptorów.

Jakie składniki odżywcze są dobre dla zdrowia oczu?

 

WITAMINA A

Witamina A odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu prawidłowego nawilżenia oczu, tym samym zapobiegając zespołowi suchego oka.

Pozytywnie oddziałuje też na siatkówkę, składającą się z komórek światłoczułych, wykrywających światło i przekazujących dalej impulsy nerwowe, które następnie nasz mózg przetwarza na obrazy. Komórki światłoczułe wymagają do prawidłowego funkcjonowania witaminy A.

Witamina A jest niezbędna dla ograniczenia ryzyka wystąpienia pogorszenia ostrości wzroku i zespołu suchego oka, a może też w pewnym stopniu zmniejszać ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Jakie produkty zawierają witaminę A? Można ją znaleźć w żółtku jaja, cielęcej wątrobie, maśle, mięsie, rybach, marchewce, pomidorach, morelach, szpinaku, dyni, sałacie, papryce i melonach. Beta-karoten to przeciwutleniacz i prekursor witaminy A. Odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu dobrego wzroku. Można go znaleźć w marchewce, morelach, batatach, mango, papajach i pomidorach, a także w szpinaku, pietruszce i brokułach.

WITAMINA C

Witamina C jest niezbędna do eliminowania wolnych rodników, powodujących starzenie komórkowe. Chroni rogówkę i soczewkę przed utlenianiem i pomaga zapobiegać zaćmie. Inne substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających, jak cynk i witamina E, także korzystnie wpływają na fotoreceptory.

Jakie produkty zawierają witaminę C? Można ją znaleźć w cytrusach, kiwi, zielonych warzywach liściastych (pietruszka, szpinak) i kapuście.

 

LUTEINA I ZEAKSANTYNA

Luteina i zeaksantyna to przeciwutleniacze. Należą do grupy karotenoidów. Pomagają zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem. Plamka żółta znajduje się w środkowej części siatkówki i umożliwia nam widzenie szczegółów, dzięki czemu możemy czytać, pisać, prowadzić samochód, rozpoznawać twarze innych ludzi etc. Środkowa część siatkówki jest bogata w luteinę i zeaksantynę, chroniące plamkę żółtą przed uszkodzeniami związanymi ze zbyt dużym natężeniem światła. Te przeciwutleniacze mogą pomagać zapobiegać zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem.

Jakie produkty zawierają luteinę i zeaksantynę? Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa (marchewki, dynia, słodka kukurydza, papryka, cytrusy etc.) oraz niektóre zielone owoce i warzywa (szpinak, kapusta etc.)

KWASY OMEGA-3

Kwasy Omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla utrzymywania zdrowia siatkówki, zapobiegają też zespołowi suchego oka. Kwasy Omega-3 znane są też z korzystnego działania, jakie wywierają na układ krążenia. Pozytywnie wpływają na nawilżenie oczu i zapobiegają zespołowi suchego oka oraz zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem.

Jakie produkty zawierają kwasy omega-3? Znajdziemy je w rybach, szczególnie tłustych (łososiach, śledziach, makrelach, sardynkach) oraz niektórych olejach roślinnych (rzepakowym, lnianym, z orzechów włoskich).

Należy wystrzegać się kwasów tłuszczowych omega-6 (tłuszczów nasyconych), ponieważ mają one działania przeciwne do kwasów tłuszczowych omega-3. Konsumowane w nadmiarze prowadzą do chorób serca i układu krążenia. Dobrym pomysłem jest więc ograniczenie ich spożycia (szczególnie dużo jest ich w oleju słonecznikowym, czerwonym mięsie, pieczonym i smażonym mięsie, ciastach etc.).

WITAMINA D

Witamina D jest niezbędna w zwalczaniu krótkowzroczności i ograniczaniu ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.

Jakie produkty zawierają witaminę D? Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze wystawionej na działanie promieniowania UV. Spędzenie codziennie krótkiego czasu na zewnątrz, gdy świeci słońce, zapewnia prawidłowy poziom witaminy D. Niektóre pokarmy zawierają niewielką ilość witaminy D (np. oleje rybne, wątroba, żółtko jaja), ale niewystarczającą, by pokryć nasze zapotrzebowanie na nią.

Prócz właściwego odżywiania, niezbędne jest utrzymywanie prawidłowego nawodnienia organizmu – najlepiej regularnie pić wodę, do 1,5-2l dziennie. Film łzowy – odpowiadający za usuwanie z naszych oczu niepotrzebnych substancji (ciał obcych, kurzu, tuszu do rzęs) nie jest wytwarzany w wystarczającej ilości, jeśli organizm nie jest właściwie nawodniony. W takim wypadku łatwiej o podrażnienie oka, które może spowodować też poważniejsze problemy.

JEŚLI PROBLEMY Z OCZAMI NIE USTĘPUJĄ, SKONSULTUJ SIĘ ZE SWOIM OKULISTĄ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Autor
Autor

Kontynuuj czytanie

Oto kilka artykułów, które mogą Cię zainteresować.

In France, one out of three people is affected by dry eye

Play Video
Vous quittez le site en version française
En cliquant sur ce lien, vous allez quitter le site masecheresseoculaire.fr, souhaitez-vous continuer ?
Vous quittez le site en version française
En cliquant sur ce lien, vous allez quitter le site masecheresseoculaire.fr, souhaitez-vous continuer ?
Vous quittez le site en version française
En cliquant sur ce lien, vous allez quitter le site masecheresseoculaire.fr, souhaitez-vous continuer ?
Share on email
Udostępnij stronę e-mailem
Share on facebook
Udostępnij stronę na Facebooku
Share on twitter
Udostępnij stronę na Twitterze
Share on linkedin
Udostępnij stronę na linkedin